Het Belgische ceci est passata daagt je uit na te denken over een simpel bord spaghetti met tomatensaus.
Een blikje tomatenpuree kost 7 cent. Hoe kan dat?
Zodra je verder kijkt dan het schap waarop dit absurd goedkope basisproduct in de winkel ligt, zie je dat het niet kan. Of niet moet kunnen, althans. Maar de reden is duisterder dan je vermoedt.
In 2017 werd de eigenaar van een tomatenplantage in Italië aangeklaagd voor de dood van een werknemer.
Een tomatenplukker overleed aan een hartaanval. In de brandende zon staan Afrikaanse vluchtelingen op onmenselijke wijze te werken. 7 dagen per week, 12 uur per dag, voor 30 euro dagloon.
Met een Europese droom arriveren werkers in Zuid-Italië. Wanneer ze op de tomatenplantage belanden, raken ze verstrikt in een web. De plantages liggen ver afgelegen en de werkers verdienen te weinig om door te kunnen reizen.
“Met een Europese droom arriveren werkers in Zuid-Italië. Wanneer ze op de tomatenplantage belanden, raken ze verstrikt in een web.”
En ze zitten in een kwetsbare situatie. Met familie thuis in Ghana, trots op het Europese succes en met de verwachting op een deel van het loon, is de druk enorm. Maar zonder perspectief op beter werk deze hel verlaten is ook een groot risico.
De plantages maken misbruik van deze situatie. Deze moderne slavernij wordt schrijnend in beeld gebracht in de documentaire A tomato tragedy, hier online te zien.
Ceci est passata is het project van Steven Desair. Deze tomatensaus is volledig Belgisch, van teelt tot fles, en laat ons op een nieuwe manier naar tomaten kijken.
Met een beperkte oplage van 4000 flessen per jaar is het niet de ambitie van Steven om de globale tomatencrisis, waar Marokkaanse en Chinese plantages met elkaar wedijveren, op te lossen.
Maar wel om ons na te doen denken over iets simpels als een bord spaghetti met tomatensaus. We nemen ons eten vaak voor lief, en staan weinig stil bij de keten die schuilgaat achter de ingrediënten.
De tomaten in ceci est passata zijn van oude rassen, groeien op Belgische bodem en onder principes van permacultuur. In de sociale werkplaats Sowepo vindt de botteling plaats. Aan de saus worden enkel nog basilisum, olijfolie en zout toegevoegd. Onder keurmeester Nicolas Decloedt is het resultaat een prachtige saus, die ons niet alleen aan het koken maar ook aan het denken zet.
De saus is verkrijgbaar in de ateliers van Dierendonck. En nu ook op de lokale webshop van Calabi.
Lees meer over de omstandigheden van de Zuid-Italiaanse tomaten plantages in de referenties hieronder. En kijk naar A tomato tragedy op NPO.
Waarom je geen geen goedkope tomatenpuree moet kopen
Wie tomaten koopt opent een blik vol tranen en pijn
Elke maand vragen wij een ervaringsdeskundige om advies te delen.
Over onder meer samenwerken op B2B, subsidies, logistiek en marketing.