Shop lokaal op www.calabi.shop

10 voedings labels

Van Bio en Demeter tot Fairtrade: er zijn veel food-labels. Wat betekenen ze en hoe verschillen ze? We lijsten er 10 voor je op.

Om je te helpen bewuste en juiste keuzes te maken zijn er vele voedingslabels. De lijst is echter lang. We geven je hier een overzicht van 10 belangrijke labels: wat betekenen ze, en waarin verschillen ze?

En omdat de supermarkt RICO LAB drie labels in hun naam heeft staan (LAB staat voor: Lokaal, Afvalarm en Biologisch) vroegen we aan mede-oprichter Ruth toelichting te geven bij de labels die voor hen belangrijk zijn.

Er miste een plek waar je alles kan vinden en je je geen zorgen hoeft te maken over hoe duurzaam, eerlijk of lokaal een product is geproduceerd.” - Ruth 

1. Biologisch (Europese biolabel, Bio Suisse)

Voedingsmiddelen die biologisch gecertificeerd zijn, worden geproduceerd zonder synthetische pesticiden, kunstmest, genetisch gemodificeerde organismen (GMO's), en met aandacht voor dierenwelzijn en milieubeheer. "Organisch" is in sommige landen een synoniem voor biologisch en voldoet aan dezelfde normen. "Bio Suisse" is een Zwitsers label voor biologische producten dat strenge normen hanteert met extra aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Bij RICO zijn bijna alle producten bio gecertificeerd, maar soms voelt bio helemaal niet zo logisch. Bijvoorbeeld bij de keuze voor honing. In België is het helemaal niet vanzelfsprekend om om biologische honing te produceren, aangezien de bijenkasten zo geplaatst moeten zijn dat de bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 km hoofdzakelijk bestaan uit biologische gewassen, spontane vegetatie en gewassen waarop slechts licht milieubelastende technieken worden toegepast. RICO kan kiezen uit biologische, Duitse honing óf voor honing uit het Rivierenhof park achter de hoek van de winkel, waarvan je weet dat dat een project is dat klopt. Voor RICO spelen er dus veel extra factoren mee naast biologische certificatie.

2. Biodynamisch (Demeter)

Dit label duidt op landbouwmethoden die biologisch zijn en verder gaan door holistische en ecologische benaderingen te integreren, zoals het gebruik van biodynamische preparaten en astrologische invloeden. 

"Demeter" is het keurmerk dat specificeert dat een product biodynamisch gecertificeerd is en richt zich op de zorg voor de aarde, het welzijn van de mens in verbinding met de boerderij, met liefde en respect als basis. De biodynamische landbouw beschouwt het als zijn opdracht om de aarde gezond en op een verantwoorde manier over te dragen aan volgende generaties.

De Kollebloem is een van de eerste Demeter boerderijen in Vlaanderen. In Herzele telen ze een grote variëteit aan biodynamische groenten.  Manuel (een van de boeren): “Met het Demeter label tonen we consumenten dat we deel zijn van een groter geheel, waar de consumenten zelf ook deel van uit maken. “Weet je deel van een groter geheel” is niet voor niets de leuze van de biodynamische vereniging. Niet enkel de bodem, de natuur en de kosmos zijn belangrijk, maar ook het sociale aspect. Landbouw is altijd een verhaal van boeren en consumenten samen”.

Het hele verhaal van de Kollebloem is te lezen in hun boek: De Kracht van Voedende landbouw. (hier direct te koop).

Lees hier alles over de Demeter normen.

Foto: De Kollebloem

3. Lokaal

Lokale producten zijn binnen een bepaalde afstand van de verkooplocatie geproduceerd, wat de ecologische voetafdruk vermindert en lokale economie ondersteunt. Het geld blijft lokaal circuleren waardoor het een grote meerwaarde creëert voor de lokale samenleving. Wat mensen als ‘lokaal’ beschouwen kan variëren. Een aardbei uit Spanje is dit waarschijnlijk niet, omdat er een Belgische keuze is. Maar is Spaanse mango wellicht wel lokaal?

Een voordeel van lokaal is de sterkere verbinding tussen producent en consument. Dit zorgt voor meer begrip, zeker wanneer er iets anders verloopt dan gepland. Lokaal geeft de mogelijkheid heel direct en transparant met elkaar om te gaan.

4. Korte keten

Deze term duidt op een directe relatie tussen de producent en consument met een minimum aantal tussenliggende stappen, waardoor versheid wordt bevorderd en producenten een eerlijke prijs krijgen. Op de korte keten krijgen typisch producenten ook meer kansen hun eigen prijzen te bepalen.

Bij RICO stonden enkele ‘huisboeren’ mee aan de wieg van de winkel. Koen Doggen van Moesland zetelt zelfs in de Raad van Bestuur, zo maken ze de keten wel heel kort. “Hun aanbod is de basis en dat vullen we aan met producten van andere boeren die eventueel wat verderaf wonen”.

5. Fairtrade

Producten met dit label garanderen eerlijke handel, waarbij boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs en betere werkomstandigheden hebben, wat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.

RICO biedt lokale producten, maar maakt uitzonderingen voor populaire, niet-lokale items zoals Fairtrade bananen uit de Dominicaanse Republiek. Fairtrade garandeert eerlijke handel en goede behandeling van boeren. Deze bananen komen van de CANA en SAVID plantages in het noorden van het land, beide bekend om hun focus op biodiversiteit, milieu, en arbeiderswelzijn. De plantages bieden huisvesting en voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg aan hun voornamelijk Haïtiaanse arbeiders. Bananen worden het hele jaar door geoogst, gewassen, gesorteerd en verpakt in 'Packing-Houses'. Daarna worden ze in containers naar Rotterdam verscheept en gerijpt in gasdichte cellen. Ten slotte gaan ze naar de groothandel en vervolgens naar winkels.

6. Rainforest Alliance

Het Rainforest Alliance label staat voor duurzaamheid en verantwoorde landbouwpraktijken die bijdragen aan de bescherming van het milieu, het welzijn van arbeiders en de gemeenschappen waarin ze leven. Bedrijven die het Rainforest Alliance certificaat dragen, voldoen aan strenge criteria die betrekking hebben op vier belangrijke gebieden:

  • Milieubescherming: Het bevorderen van biodiversiteit, het beschermen van natuurlijke ecosystemen en het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
  • Sociale rechtvaardigheid: Het verbeteren van arbeidsomstandigheden, het garanderen van eerlijke lonen, en het respecteren van de rechten van arbeiders.
  • Economische levensvatbaarheid: Het ondersteunen van landbouwbedrijven om winstgevend en duurzaam te zijn, waardoor ze kunnen investeren in hun gemeenschap en omgeving.
  • Dierenwelzijn: Het zorgen voor humane en duurzame behandeling van dieren in de landbouw.

Het UTZ label is in 2017 samengevoegd met dit label.

8. MSC (Marine Stewardship Council)

Dit keurmerk geeft aan dat vis en zeevruchten afkomstig zijn uit duurzame visserijen die minimale impact hebben op mariene ecosystemen en voldoen aan hoge normen voor visserijbeheer.

9. Regeneratief 

Bij regeneratieve landbouw wordt er niet alleen gekeken hoe negatieve impact vermeden kan worden, maar hoe er met natuurlijke processen kan gewerkt worden aan herstel, van onze bodem en natuur maar ook van onze voedselzekerheid en sociale ecosystemen.

Regeneratieve landbouw maakt hiervoor gebruik van een brede set van methoden: de integratie van bomen en struiken, het telen van tussengewassen, beperkte begrazing door dieren, minimaliseren van bodembewerking, bodem afdekken met natuurlijk afval om vocht vast te houden, en nog veel andere creatieve en natuurlijke oplossingen! Lees ons stuk over regeneratieve landbouw voor meer info.

Rico LAB staat voor: Lokaal, Afvalarm en Biologisch

10. Afvalarm 

Afvalarm geeft aan dat producten en hun verpakkingen zijn ontworpen om de hoeveelheid afval te minimaliseren. Dit kan inhouden dat de producten recyclebaar zijn, herbruikbare verpakkingen hebben, of geproduceerd zijn met minder materialen om zo de milieu-impact te verkleinen.

Ook bij RICO minimaliseren ze het afval zoveel mogelijk. Ze bieden veel van hun producten in bulk aan, zodat mensen op maat kunnen winkelen (enkel kopen wat je nodig hebt, ook als je een 1-persoons huishouden bent). Bij RICO stimuleren ze hun klanten om hun eigen bokalen mee te nemen, maar ook andere klanten moeten er zomaar kunnen ‘binnenwaaien’.Daarom voorzien ze voor ons bulkaanbod ook papieren zakjes en bokalen in de winkel.

Door aan te kopen in grote aantallen verzekeren ze ook hun boeren van grote afname. En minimaliseren ze het transport. 

Referenties

advies van deskundigen

Ontvang gratis advies van korte keten experts

Elke maand vragen wij een ervaringsdeskundige om advies te delen.
Over onder meer samenwerken op B2B, subsidies, logistiek en marketing.

Bedankt, je bent aangemeld!
Oops! Er ging iets mis. We gaan ermee aan de slag: kom later nog eens terug.

Aanbevolen